Där framgår vidare att intresset för att forma en förening var stort bland tomtägarna under de första åren och att Hästnäs tomtägarförening bildades vid ett möte i S:t Görans ungdomsgård den 10 februari 1961. Föreningens första ordförande blev ingenjör Arne Rinkert. Namnet lever kvar i den backe på Björkvägen som fortfarande kallas Rinkerts backe. Arne Rinkert var en stridbar person och värnade om Hästnäs i stort och i smått. Det finns bland annat korrespondens bevarad i Rinkerts före detta bostad på Björkvägen med myndigheter som till exempel Luftfartsverket, som handlar om att flygrutterna till Arlanda till slut drogs om efter Arne Rinkerts mycket ihärdiga protester och skrivelser. Dessa flygmaskiner störde lugnet på Hästnäs, ansåg han.
Det fanns andra viktiga frågor att avhandla för föreningen. En var att tomtbolaget hade utfärdat ett gåvobrev till Mariefreds stad på Hästnäs tomtområdes allmänningar med tillhörande fiskevatten. Det fanns planer från staden (Mariefreds stad) på att anlägga både bad och camping på Hästnäsområdet.
Vattnet vid nuvarande Mariefreds strandbad, mot Edsala-Kalkudden, var svårt förorenat vid den tiden, innan det reningsverk som fortfarande är i bruk kom till vid Ärnäsviken 1971.
Efter hårda och långa förhandlingar med staden segrade Hästnäs tomtägareförening 1963 och det slutliga gåvobrevet utfärdades den 28 juni 1965.
Gården byter ägare – återigen en jurist
År 1965-66 såldes Hästnäs gårds byggnader med kvarvarande mark av familjen Ramsay till Anders och Veronica Öhman, som då med sina tre unga flickor Suzanne, Elisabeth och Cecilia blev nya ägare. Familjen Öhman använde Hästnäs gård främst som fritidsbostad fram till år 2020. Då avled Anders Öhman och hans dotterdotter Hedda Wallén övertog Hästnäs gård tillsammans med sin man Markus. De lät bland annat genomföra en omfattande men varsam renovering av den gamla flygelbyggnaden, som nu fick modern standard för en barnfamilj på 2020-talet. Även det gamla hönshuset har blivit till ett bekvämt gästhus med det yttre bevarat.
Anders R. Öhman har i sin memoarbok Livbok skrivit uppskattande om åren på Hästnäs. Där finns ett kapitel med historier, möten och betraktelser från Hästnäs. Där står bland annat om den mytomspunna ”Glassgropen” och om hur försäljningen av gården gick till.
Den redigerade och scannade texten inleds med att Veronica Öhman på Kristi himmelfärdsdagen 1965 läste en annons högt för sin man Anders… >ladda ned scannade sidor<