En av de viktigaste färdvägarna från Birka till Strängnäs gick över Hästnäs, skriver Gustav Ramsay. Han grundar det antagandet bland annat på att det från vikingarnas tid fortfarande finns en runsten som står vid gångstigen från Ärnäs marker (från telemasten) till gården Harby. I slingan på stenen går att läsa ”…lät resa…Helges…Gud hjälpe… Det övriga på stenen har tiden utplånat. Men eftersom Gud är inblandad framgår det att den eller de som lät hugga runstenen var kristna.
Omkring år 830 kom den tyske missionären Ansgar till Birka. Där grundade han en kristen församling och verkade för kristendomen i Norden fram till sin död 865.
Birka brukar kallas för Sveriges första stad och ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som var vikingarnas viktigaste handelsplats.
Närheten till Birka medförde gissningsvis att våra föregångare på Hästnäs övergick till den kristna läran på ett tidigt stadium.
Det missionsarbete som Ansgar startade fortsattes av Eskil, som satt avtryck i Södermanland, till exempel i namnet Eskilstuna och även i utkanten av Strängnäs där namnet Eskils källa lever kvar.
År 1312 nämns Hässnäss för första gången i skriftliga källor, enligt Riksarkivet i skriftserien Det medeltida Sverige. Där står att Johan Björnsson byter bort Hässnäss fram till bäcken i Hässwijk till Lars Ulfsson. Bild från Riksarkivet
Vilken bäck det är frågan om framgår inte. Men en gissning är att det runnit ut en bäck i den nuvarande Ärnäsviken. Lars Ulfsson är noterad som en tidig ägare av granngården Ärnäs. Det framgår inte heller vad Johan Björnsson, kallad "Björn" får i utbyte.
Namnet Hässnäss kommer senare i historien att skrivas Hästnäs, eller Hästenäset.